Pret met mijn kwartet

Ruim je kamer op!

Hoe krijg je je kinderen zover dat ze hun eigen kamer gaan opruimen? Ik was vroeger ook geen ster in mijn eigen kamer op te ruimen. Eigenlijk was mijn kamer gewoon te klein, vond ik. En als ik me nu bedenk hoeveel spullen ik eigenlijk had, vraag ik me af hoe erg de troep in mijn kamer was. Maar volgens mijn ouders was het er altijd een zwijnenstal. Totdat mijn moeder me één keer in de zoveel tijd mee naar boven nam en we samen mijn kamer gingen opruimen. Naja, zij vertelde wat ik moest opruimen en stofte ondertussen alles af. Zelfs toen ik als puber een euro per dag kon verdienen als mijn kamer was opgeruimd. Ik denk dat ik alles bij elkaar vijf euro had verdiend. Ik kan ook nooit zeggen dat ons huis is opgeruimd. Ik doe mijn best en het is leefbaar, maar het komt maar weinig voor dat het hele huis er spik en span uitziet. En dus heb ik ook geen zin om de kamer van de kinderen op te ruimen, dus dat moeten ze zelf maar doen. Zo kan ik er even snel met de stofzuiger doorheen, zodat het in ieder geval stofvrij is. Als ik Liam en Tobin naar boven stuur om hun kamer op te ruimen, zie ik dat ze mijn talent daarvoor hebben meegekregen. En ook wel wat van hun vader. David stapelt alles netjes op en legt het dan ergens neer. Liam heeft ook altijd van die mooie stapels in zijn kamer liggen. Ondertussen wordt er natuurlijk meer gespeeld dan opgeruimd. Afgelopen weekend had ik ineens een geniaal idee, al zeg ik het zelf. In plaats van dat ik erbij zou zijn om te vertellen wat ze moeten opruimen, was ik alvast in hun kamer geweest en had ik alles wat ik als opdracht zou geven op papier gezet. Een lijstje met taken die zij zelf konden afvinken als ze klaar waren. Ze hadden er zin in!

De opdracht was om met het lijstje bezig te gaan, terwijl ik ging sporten. Als Tobin iets niet kon lezen, moest hij het maar aan Liam vragen. Ik was benieuwd en vol verwachting kwam ik thuis. Tobin was heel enthousiast: ‘mama! We hebben een verrassing als je zo mee gaat naar boven!’ Het had zowaar geholpen! De kamers waren redelijk opgeruimd. Er waren wat kleine dingetjes vergeten (?). Het schijnt dat ze zelfs samen elkaars kamer hadden opgeruimd.
En als je dan bovenkomt en het papiertje ligt omgedraaid met deze tekst erop, word ik helemaal gelukkig!

Tobin was zelfs zo enthousiast geworden dat hij ook was begonnen met het opruimen van zijn kledingkast. Want soms trekt hij iets uit de kast om het vervolgens weer terug in zijn kast te gooien. Dus ook zijn kast ziet er nu weer netjes uit, terwijl ik mij daar helemaal niet mee heb bemoeit.
Snel de stofzuiger er weer doorheen en klaar! Dat worden dus veel lijstjes maken en ik hoop dat het lijstje steeds kleiner wordt, omdat ze weten dat ze het nu zelf moeten opruimen. Haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *